Cei doi ani de școală desfășurați sub umbrela sumbră a COVID-ului ne-au purtat într-o călătorie cu suișuri și coborâșuri emoționale în ceea ce privește utilizarea tehnologiei informației în activitățile legate de școală. Frica generată de lipsa de experiență cu ele a fost înlocuită cu exuberanță și experimentare plenară, iar apoi – firesc – s-a instalat o stare de exasperare și de frustrare generată de lipsa comunicării reale, față în față. Revenirea la activitatea tradițională din sala de clasă a adus pentru mulți profesori o scoatere în decor a elementelor TIC din rutina de la clasă, probabil ca o reacție de supracompensare față de utilizarea lor excesivă în cei doi ani anteriori. Astfel, lumea a început să evite să folosească materiale video pentru școală tocmai ca reacție față de folosirea lor intensivă anterior.

Nu avem însă motive reale să ne ferim de tehnologia digitală, mai ales atunci când știm să recoltăm strict avantajele ei incontestabile. Indiferent de faptul că școala este online sau față în față, nu putem nega fascinația celor mici față de tot ceea ce înseamnă „video”. Pentru noi, cei de la Arta Didactică, nu există niciun semn de întrebare: profesorii ar trebui să fie conștienți de farmecul materialelor video și să le folosească fără rezerve în activitatea lor.

În timpul pandemiei, atunci când exista timp pentru așa ceva, am început un mic serial pe YouTube cu instrucțiuni pentru realizarea de materiale video pentru școală. Cele câteva video-uri realizate atunci (nu am reușit să terminăm niciodată acel serial, e drept) aveau ca țintă oameni fără niciun fel de experiență în acest domeniu, absolut începători, cu convingerea că nimic nu este imposibil de deprins în zilele noastre.

Crearea de materiale video pentru școală

Atelierul pe care vi-l propunem își dorește să vă inițieze la fața locului, direct și fără complicații, în știința realizării de materiale video, din punct de vedere al folosirii aparaturii, al procesării imaginilor și al integrării pedagogice a acestora.

Conținut

Conținutul acestui workshop este:

  • care sunt reperele pentru un material video în scop pedagogic? Ce scop ar trebui să aibă un material video? Cât ar trebui să dureze? Ce trebuie să respecte?
  • ce aparate se pot folosi pentru realizarea de materiale video de către începători?
  • folosirea luminii pentru materiale video
  • ce tehnică e necesară pentru un sunet de calitate?
  • cum se pot procesa ușor materialele filmate? Ce programe gratuite se pot folosi?
  • cum ar trebui să arate produsul final?
  • cum integrăm produsul video în lecție?

Detalii despre organizare

Workshopul se poate desfășura la cerere în orice școală sau grădiniță cu o grupă minimă de 15 cursanți. Durata atelierului este de aproximativ 3 ore. Nu sunt necesare condiții speciale (participanții ar trebui să aibă la ei orice fel de dispozitiv care poate să filmeze imagini, preferabil telefonul mobil).

Taxa de participare este de 45 lei / participant. La final, este eliberată o adeverință care atestă parcurgerea formării și competențele dobândite.

Cum ne poți contacta?

Aruncă o privire pe lista cursurilor sau workshopurilor propuse de noi sau gândește-te la un alt subiect care te-ar putea interesa și ne vom ocupa de asta.